
Tijdens een risicomanagement onderzoek kun je met bezwaren, weerstand en beren op de weg geconfronteerd worden. Deze kunnen zowel vanuit de eigen organisatie naar voren komen, als die van de klant:
- ‘Risicomanagement kost in de inventarisatiefase veel te veel tijd, dat kan commercieel niet uit’: het gaat hier om korte termijn denken vanuit adviseur, bank of verzekeraar.
- ‘Risicomanagement is wel nodig, maar niet bij ons, wij hebben in geen 100 jaar brand gehad’: de klant baseert de omvang van het risico alleen op de kans, niet op de impact.
- ‘Ik zit al 30 jaar in het vak, ben 8 jaar voorzitter van de branche organisatie, wat kan hij me nu nog vertellen / ga jij me nu vertellen hoe ik mijn werk moet doen?’: de klant heeft mogelijk slechte ervaringen met consultants, die in het verleden geen gesprekspartner bleken.
- ‘Het is toch logisch dat medewerkers zich positief opstellen en zich met risico’s bezig houden, waarom zou ik jullie daarbij inschakelen?’: Dit zijn lastig te overtuigen klanten zij gaan eindeloos van het goede van alle mensen uit, iedere oplossing is ‘logisch’.
- ‘Waarom heb je al die informatie nodig?’: meestal heb je dan onvoldoende duidelijk gemaakt wat het proces is , wat je precies met de info gaat doen. Een enkeling vindt de bank / verzekeraar al machtig genoeg. Bij de klant kan mogelijk de zorg bestaan dat de premie omhoog zal gaan of de financiering duurder wordt, of zelfs helemaal niet door gaat.
- ‘Onze onderneming is veel te klein voor risicomanagement’: juist kleine ondernemers moeten ook aan risicomanagement doen. De problematiek is misschien wel vergelijkbaar met grotere bedrijven, maar bij kleinere bedrijven komt alles op de schouders van de DGA terecht, tijd en geld is vaak een probleem.
- ‘Wij zijn onderdeel van een groot concern, binnen het concern is een eigen risicomanagement afdeling met 17 man die een week lang komen ‘auditen’, met alle respect wat kunnen jullie dan toevoegen met een advies in pak ‘m beet 3 dagen tijd?’: aankomende risicomanagement- adviseurs moeten inderdaad niet een te grote broek aan trekken, toch kun je op werkmaatschappij niveau wel wat toevoegen.
There are no comments so far